Kiberbiztonság workshop a Széchenyi István Egyetemen

Az egyre növekvő informatikai igények miatt egyre jobban felértékelődnek a biztonsági kérdések is. Erre válaszul számos innovatív megoldással találkozhatunk a kiberbiztonság terén is. A folyamatos fejlődés azonban újabb veszélyforrásokat hoz, így az innováció a védelem területén sem maradhat el. Erre az innovációs igényre Magyarországon is láthatunk példákat, mint a Széchenyi István Egyetem esetében, ahol kiberbiztonsági workshop keretében foglalkoztak a kibertérrel kapcsolatos kutatásokkal és kihívásaival.

Kiberbiztonság minden téren

Az említett workshop a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületének Audi Hungaria Ingolstadt terme adott helyet, amely nem meglepő módon teljesen megtelt a téma iránt érdeklődőkkel.

A kiberbiztonsági workshop kereteiben az egyetemi szférát a virginiai Marymount Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Széchenyi István Egyetem képviselte. Az üzleti szférából a T-Systems Magyarország vett részt a workshopon, a kormányzati szféra képviseletében pedig jelen volt dr. Kádár Pál dandártábornok, a Miniszterelnöki Kormányiroda vezető kormányfőtanácsosa és dr. Kassai Károly ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibervédelmi Központ vezetője, aki előadásában a nemzetállami szempontokon túl a NATO és az Európai Unió aspektusaira is kitért.

A workshopon résztvevő minden előadó és résztvevő hangsúlyozta az egyének tudatosságának a fontosságát, ami a kiberbiztonság alappillére kell, hogy legyen most és a jövőben is.

Kiberbiztonság napjainkban

Dr. Diane Murphy, a Marymount Egyetem professzora videó üzenetben szólt a rendezvény résztvevőihez a kibertérrel és annak biztonsági kérdéseire összpontosító oktatásról és kutatásokról. Beszédében kiemelte, hogy a kibertérrel összefüggő veszélyek globális szinten jelentkeznek és a mostani járvány még több online megtámadható embert és még több kiberbűnőzök, hackerek és nemzetállamok általi fenyegetést eredményezett. Ennek jeleként a különböző zsarolóvírusokat emelte ki, valamint a szellemi tulajdon ellopására és a dezinformációs kampányokat. Mindemellett megjegyezte, hogy a probléma súlyossága ellenére egy 2017-es tanulmány szerint 2022-re 1,8 millió betöltetlen álláshely lesz a kiberbiztonsági szegmensben.

Az információ védelem fontossága

Keleti Arthur biztonsági stratégiai vezető előadásában arra kereste a választ, mit tehetünk ma és mit tíz év múlva a kiberbiztonságért. Véleménye szerint a sok jövőbeli problémánk alapját a minket körülvevő okoseszközök jelentik majd, s el kell döntenünk, mennyi magánszférát vagyunk hajlandók feladni. A szakember hangsúlyozta: a kiberbűnözők rájöttek, hogy az információk vagy akár az olyan folyamatok, mint a GDPR fegyverként is használhatók. Jelezte ugyanakkor, hogy léteznek megoldások, mint például egy összevont, koordinált kiberbiztonsági felhő vagy az, hogy kibervédelmet is lehet szolgáltatásként vásárolni.

Kiberbiztonság a biztonságos mindennapok záloga

A Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tudományos tevékenységért felelős elnökségi tagja Dr. Farkas Ádám százados a kiberbiztonság állami védelmi és biztonsági feladatrendszerében betöltött szerepéről tartott előadást. Mondandójában kiemelte, hogy a a folyamatos digitalizáció sérülékeny rendszereket eredményez, ami a világ másik pontjáról is kihasználható.

„Áldozni kell a biztonságra.” – hangoztatta, majd hozzátette, hogy ha ezen a területen nem jön létre civil-állami, államközi, tudományos és gyakorlati szakmai együttműködés, akkor ezt a háborút nem fogjuk megnyerni.

Dr. Kassai Károly ezredes, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Kibervédelmi Központ vezetője a NATO kibertérrel összefüggő szemléletének alakulásáról beszélt. Előadásában kiemelte, hogy a politikai-katonai szervezet a föld, a levegő, a tenger és a világűr mellett ma már a kiberteret is műveleti területnek tekinti. Emellett az Európai Unió kibervédelmi keretrendszert fogadott el 2018-ban, amelynek lényege a szövetségi és uniós működés védelme, a nemzetek önálló védelmének a támogatása és az együttműködés, információcsere, összehangolás megteremtése.

Ennek is köszönhetően a rendszerek védelmének naprakészen tartása a minimumkövetelmény. Ehhez erősíteni kell a kibervédelmi tudatosságot, a kibervédelmi fenyegetési adatok gyűjtését, elemzésüket folyamatosan kell végezni, a detektálás, elemzés és reagálás feladatait pedig minden lehetséges módon gyakoroltatni szükséges.

Képzések a biztonságos kibervilágért

Dr. Répás Sándor, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának docense előadásából kiderült, hogy az intézmény már évtizedek óta foglalkozik kiberbiztonsági kérdésekkel. Ennek is köszönhetően a jelenlegi képzésben helyet kap a:

  • a rendszerüzemeltetés és biztonság BSc,
  • a számítógépes adatbiztonság BSc,
  • a kódoláselmélet MSc,
  • az információbiztonság MSc képzés is,

Emellett az előadás során elhangzott, hogy az egyetem több számítógépes laborjában folyik jelenleg is IT és információbiztonsági témákkal kapcsolatos oktatás és kutatás. Ugyanakkor nem titkolta a nehézségeket sem:

  • a kibervédelem egyre több részterületre tagozódik,
  • egyre nő a támadási és védekezési módszerek, eszközök száma,
  • egyre több előismeretre van szükség,
  • miközben egyre kevesebb az erre fordítható idő.

A workshop tehát igazolta azokat a jól megfigyelhető tendenciákat, hogy a kiberbiztonság egyre nagyobb teret nyer magának, amit ma már nem csak a multinacionális cégek és államok, hanem a kisebb vállalkozások is megtapasztalhatnak. A DunaIS tapasztalt szakemberei azonban a kiberbiztonsági kérdésekben is örömest állnak rendelkezésre és segítenek megvédeni a számunkra fontos információkat az arra illetéktelentől.