Exchange szerver üzemeltetés

A szerverek gyakorlatilag minden cég életében nélkülözhetetlenek. Ezek hivatottak ugyanis a hálózatra csatlakozó informatikai eszközök megfelelő működését biztosítani. Amennyiben egy szerver épp egy kritikus pillanatban mond csődöt, az akár teljes leálláshoz is vezethet, ami megnyilvánulhat a kommunikáció leállásában, de akár termelés kieséshez is vezethet. A DunaIS szerver üzemeltetési, beállítási és telepítési szolgáltatásaival éppen ezeknek a kellemetlenségeknek az elkerülésében segíthet.

Exchange szerver használatának előnye

A Microsoft Exchange Server (röviden: Exchange) a Microsoft levelezést és csoportmunkát támogató, úgynevezett Active Directory-integrált szerverszoftvere. A Microsoft Servers termékvonal része, emiatt számos, a Microsoft infrastruktúrájára alapozó vállalat használja.

Főbb funkciói közé tartozik az:

  • e-mail kezelése,
  • naptárak kezelése,
  • feladatok nyomon követése,
  • névjegyek kezelése,
  • a mobil- és web alapú hozzáférés támogatása,
  • adat központosított tárolása.

Már ebből is látszódik, hogy a vállalkozások és cégek számára a gördülékeny kommunikáció érdekében igen nagy szolgálatot tehet az Exchange Szerver megléte.

Továbbá nagy előnye ennek a rendszernek, hogy gyakorlatilag bármilyen környezetben elérhető, legyen szó PC, Windows, Mac, Android, IPhone, web böngészőről.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes szór ejteni a biztonság kérdésről is, amiben az Exchange szerver szintén az élen jár. A levelezésünk ugyanis nem veszik el, még akkor sem ha az érintett gép tönkre megy, hiszena levelek a szerveren tárolódnak, a gépre csupán másolatok kerülnek.

Exchnage szerver licenc beszerzése

Az Exchange Server ügyfél-hozzáférési licenceket használ, amik esetén választani lehet az eszközalapú vagy felhasználó alapú ügyféllicencek között.

Ezek a licencek nagyban meghatározzák az Exchange szerverhez való hozzáférés módját, hiszen a felhasználó alapú ügyféllicenccel a felhasználó bármilyen eszközről elérheti az Exchange levelezését, míg az eszköz alapú esetén ez csak az adott eszközről érhető el. Az eszközalapú és a felhasználó alapú hozzáférési licencek ára megegyezik, de nem lehet őket felcserélhető módon használni.

Exchange szerver telepítése

Az eXchange szerver a levelezési szolgáltatások egyik legjobbja. Ennek megfelelően tervezést igényel a beüzemelése és folyamatos egyeztetést igényel. Emiatt is célszerű egyeztetni a felmerülő igényeket és a levelező szerver által nyújtott szolgáltatásokat.

Egy tapasztalatlan felhasználó számára az Exchange Szerverhez való csatlakozás akár komoly tortúrává is válhat, hiszen olyan paramétereket is meg kell adni, melyek nem feltétlenül magától értetődőek. Ilyen paraméterek többek között a szerver név, tartomány név, felhasználónév.

Amennyiben nem szeretne ilyesmivel bajlódni, akkor szakképzett kollégáink szíves örömest állnak segítségére az Exchange szerver telepítésében és felhasználásnak kezdeti lépéseiben is.

Exchange szerver üzemeltetése a DunaIS segítségével

Szerveres környezetben kritikus a megfelelő telepítés mellett az üzemeltetés is. Ugyanis napi szinten is előfordulhat, hogy technikai probléma üti fel fejét.

A DunaIS szakértő kollégái azonban nem csak a szerver hozzáférés beszerzésben és telepítésben, de a folyamatos üzemeltetésben is hathatós segítséget nyújthatnak. Ezzel a könnyebb és zavartalan kommunikáció is biztosítottá válhat cégünk számára, tehát nem kell attól félnünk, hogy valami elveszne a hálózatban.

A DunaIS tehát Exchange szerverek telepítését, beállítását, valamint üzemeltetését is vállalja, továbbá a szervervásárlás előtt a technikai feltételeket is felméri, aminek köszönhetően optimalizálható a szükséges beruházás mértéke. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy felveszi velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek egyikén: